Екзотично

Текст, декорация и рецепти Калина Константинова, снимки Александър Новоселски

 

 

След модата на кактусите е ред на всякакви сукуленти и тропически растения да завладеят дома ни чак до масата ни. Покривки с цветни принтове и едри мотиви на листа, вази и чинии с флорални елементи, декорация от екзотична дървесина или различни ръчно направени предмети от естествени материали създават екзотична атмосфера и ни позволяват мислено да се отправим на пътешествие из тропиците. Фигурки на папагали, тукани и маймуни подсилват усещането. Ястията ни са в унисон с декорацията и са обагрени с ярки цветове, благодарение на естествените оцветители в супер храни като спрулина и куркума, които освен полезни са и вкусни.

 

 

 

Пуканки със спирулина:

Продукти: Царевица за пуканки, сол, кокосово масло, спирулина

Приготвяне: Мазнината се поставя в горещ тиган. В него се изсипва царевицата и се покрива с капак. Изчаква се докато започне да се разпуква и се маха от котлона. Готовите пуканки се поръсват със сол и спирулина.

 

Хляб с куркума

Продукти: 500 г брашно, 1 кубче прясна мая, 2 ч.л. сол, 1 ч.л.захар, 2 с.л. прясно мляко, 220 мл топла вода, 1 с.л.  куркума

Приготвяне: Маята се разтваря в 220 мл топла вода, заедно със захарта. Течността се изсипва в купа, в която вече е поставено пресятото брашно, куркумата  и солта. Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса около час. След ова се омесва още веднъж и вече се оформя в желаната форма. Оставя се отнова да втаса. Намазва се с прясно мляко, правят се няколко прореза с нож и се посипва с тиквени или слънчогледови семки. Пече се в предварително загрята на 200 г фурна за около 30-40 минути.

 

Хумус с червено цвекло:

Продукти: Сварена глава червено цвекло, 1 с.л. тахан, 1 консерва нахут, лимонов сок, сол

Приготвяне: Нахутът се отцежда. Към нето се прибавя тахана, 1 ч.л лимонов сок, солта и нарязаното на парченца червено цвекло. Всичко се пасира до гладка смес. Може да се прибави и кимион на прах.

 

Карфиол с куркума

Продукти: Карфиол, куркума, зехтин, сол, кашу.

Приготвяне: Карфиолът се накъсва на малки букетчета. Поставя се в тава, поръсва се със зехтин, куркума, сол и се запича. Когато омекне към него се прибавя и кашу.

 

Golden latte

Продукти: Бадемово мляко, куркума, джитджифил на прах, мед, черен пипер

Приготвяне: Бадемовото мляко се затопля. Към него се прибавя куркума, джинджифил, мед и се разбърква добре. Посипва се с щипка черен пипер за още повече пикантност.

Специални издания