Маса за двама

Днешната ни маса не е претрупана с декорация. Няколко дискретни елемента са напълно достатъчни, за да загатнем избраната тема. Общата цветова гама е е по-приглушена, стилна и елегантна- така тя не конкурира ястията.

 

Текст, рецепти и декорация Калина Константинова, снимки Александър Новоселски

 

 

Безалкохолен коктейл

Продукти: 500 г френско грозде(или други горски плодове, може и замразени), 250 г малини, 100 г захар, 5 листа мента, 30 г джинджифил, 500 мл минерална вода

Приготвяне: Френското грозде, нарязания джинджифил и захарта се поставят в тенджера. Заливат се със 100 мл вода. Оставят се да заврат, след което се свалят от котлона. Докато сместта е още гореща към нея се прибавят малините и ментата. Оставя се да се охлади, след което се миксира, прецежда се и към нея се прибавя останалата минерална вода. Оставя се да престои 1 нощ в хладилник. Сервира се с лед.

 

Салата с червено цвекло

Продукти: 2 глави червено цвекло, твърдо козе сирене, орехи, балсамов оцет, зехтин

Приготвяне: Целите глави сурово червено цвекло се нарязват на много тънки, почти прозрачни кръгчета. Орехите се запичат за кратко във фурната. Цвеклото се разпределя красиво в голяма чиния. Поръсва се с натрошено козе сирене и запечени орехи. Полива се с балсамов оцет и зехтин.

 

Блини със спанак

Продукти: 100 г брашно, 250 мл мляко, 1 яйце, 4 г мая, 100 г спанак, 40 г масло, пушена сьомга

Приготвяне: Маята се смесва със 100 мл топло мляко. Спанакът се почиства, измива и поставя в блендер заедно с останалото мляко. Към него се прибавя топлото мляко с маята и  всичко се смила. Жълтъкът се отделя от белтъка и също се прибавя към сместа. Прибавя се и брашното, както и щипка сол. Смила се отново добре. Оставя се да престои 30 мин. През това време белтъкът се разбива на пяна и се прибавя деликатно към сместа. В нагорещен тиган с разтопено масло се оформят няколко малки блини, които се запържват добре от двете страни, докато порозовеят. Сервират се с пушена сьомга, пресни листа спанак и сметана, смесена със сока на лимон.

 

Поширани круши

Продукти: 6 големи круши, 1 л сок от червена боровинка, ванилия, пръчица канела, 60 г захар

Приготвяне: Сокът от боровинка се излива в по-дълбока тенджера. Смесва се със захарта, канелата и ванилията и се оставя да заври за около 10 минути. Крушите се обелват,  поставят се в тенджерата и се оставят да се пошират на слаб огън за около 20 минути. След това се изваждат от сока и се оставят да се охладят. Сокът може да се сгъсти като се остави да поври за около още 15 минути. Крушите се сервират добре охладени. Поливат се с редуцирания сок и към тях се прибавя топка сладолед.

 

 

Специални издания