Кой е Invider?

Французинът определя себе си като хакер на градски пространства и разпространител на „мозаичен вирус“. Вярва, че музеите и галериите не са леснодостъпни и затова изнася изкуството на улицата, така че всеки минувач да може да му се порадва и да се вдъхнови

 

Калина Константинова

 

Може би сте чували за Invider, но никога не сте го виждали. Артистът е избрал анонимността, подобно на Банкси, както и улицата като галерия на открито за произведенията си. Тук спират приликите с известния му „колега“, защото Нашественикът използва вместо спрей керамични плочици и не е толкова социално ангажиран. Изображенията, които поставя на фасадите на сградите, имат чисто артистичен характер. В голямата си част представляват мозайки, вдъхновени от пикселизираните герои на първите видеоигри и най-вече от извънземните от Space Invaders. Интервенциите на Invider в градската среда са по-скоро дискретни. Обикновено се намират над линията на погледа и могат да останат незабелязани, ако не знаем, че са там. Някои дори почти напълно се сливат със стената, на която са поставени, така че намирането им  определено е затруднено.

Мозайките му могат да бъдат видяни в повече от 79 града в 33 страни. Карти и приложения ги локализират и е изключително забавно и занимателно да откриваш града в търсене на Invider.

Малкото, което знаем за него е, че е французин, завършил Художествената академия в Париж. Родният му град е първото място, където се появяват мозайките му още в началото на 90-те години на миналия век. Следват още около 30 града в цяла Франция. След Франция Invider „превзема“ Ню Йорк и  Хонконг. Често поставя мозайките си върху сгради с важно културно и историческо значение. През 1999 г буквата D на легендарния надпис Hollywood над Лос Анжелис осъмва с мозайка, изобразяваща компютърния бъг Y2K. От тогава и останалите букви от надписа са маркирани от „Нашественика“.

Париж остава най-важната локация за артиста. През 2011 г той отбеляза поставянето на хилядната си мозайка в града с изложба в галерия La Générale.

До януари 2020 г, Invider е поставил 3858 мозайки в 79 града, като е използвал милион и половина керамични плочици. Всяка една мозайка е уникална.

Артистът работи през нощта, маскиран, и никой не е документирал поставянето на която и да е от мозайките му. На редките интервюта, които някога е давал, лицето му е закрито от пикселизиран образ. Казва, че дори родителите му не знаят с какво точно се занимава.

Произведенията на Invider са желан колекционерски обект и някои от тях вече са откраднати. По тази причина отскоро Invader прилага стратегии, за да направи невъзможно краденето на мозайките му. Поставя ги на трудно достъпни места, създава по-големи произведения с по-крехки плочици, които се повреждат, ако някой се опита да ги отлепи от стената.

Определя себе си като хакер на градски пространства и разпространител на „мозаичен вирус“. Вярва, че музеите и галериите не са леснодостъпни и затова изнася изкуството на улицата, така че всеки минувач да може да му се порадва и да се вдъхнови.

Въпреки че много от мозайките му изобразяват извънземни, тематиката им включва също герои от филмите Star Wars, Pink Panther, Mega Man, Spider-Man, Hong Kong Phooey, Kung-Fu Master и  Popeye. Сюжетът винаги е адаптиран по отношение на специфичната локация.

Мозайките са снимани и каталогирани с точни данни. Артистът използва тези данни за да създаде  „invasion maps“- карти, с които всеки може лесно да ги намери из града. Притежателите на смартфони също могат да търсят мозайки с приложението „FlashInvaders“. В Монпелие, Южна Франция, мозайките са направени така, че снимани една до друга изобразяват огромно извънземно.

От 2004 г насам Invader създава серия от произведения, направени от кубчета Рубик, в стил, който артистът нарича „Рубикубизъм“. Тях той излага главно в интериор. Всяко произведение е съставено обикновено от около 300 кубчета, достигайки височина от повече от метър. Тази серия е разделена на няколко сюжета, от които „Bad Men“ включва портрети на известни „злодеи“, като Осама Бин Ладен и Ал Капоне, а „Шедьоври“ реинтерпретира картини на Делакроа, Уорхол, Сьора, Лихтенштейн…

Прави изложби по цял свят- Париж, Осака, Мелбърн, Лос Анжелис, Ню Йорк, Лондон, Рим, Истанбул….

Когато се продават на търг, произведенията му могат да достигнат шестцифрени суми.

 

Специални издания