Пикник под хамака

Текст, декорация и рецепти Калина Константинова, снимки архив Наш Дом

 

Днешният пикник подреждаме в градината. Позволяваме си да е много по-стилен от обикновено със стъклени чаши, порцеланови чинии, големи кани за сок, панери за хляб, дори вази за цветя… Допълваме с някои ръчно направени детайли, като  цветни пеперуди, възглавници, красива покривка и създаваме истински елегантна обстановка. Ястията ни са лесни за приготвяне и пренасяне, но и много вкусни.

 

 

Рецепти:

 

Кейк ванилия-шоколад

 

Продукти:  5 яйца, 125 г брашно, 125 г масло, 125 г захар, 1 пакетче ванилия, 125 г черен шоколад, 1 пакетче бакпулвер

Приготвяне: Затоплете фурната на 180 градуса. Отделете жълтъците от белтъците на 4 яйца. Разбъркайте жълтъците със захарта. Прибавете останалото цяло яйце, разтопеното масло, брашното и бакпулвера. Разделете сместа на две. В едната прибавете ванилията, а в другата разтопения шоколад. Разбийте белтъците на пяна, разделете ги на две и ги прибавете деликатно към ванилената и към шоколадовата смес. Намажете с масло и посипете с брашно тавичка за кейк. Изсипете в нея двете смеси като ги редувате. Сложете във фурната и печете около 35 минути.

 

 

Палачинки с пиле

 

Продукти: 10 палачинки, 6-7 пилешки бон филета, пресен лук, 1/2 лимон, куркума, магданоз, сол, пипер, настърган кашкавал

Приготвяне:  Пилешките бон филета се нарязват на дребно, лукът и магданозът –на ситно, а лимонът на малки парченца заедно с кората. Лукът се запържва в зехтин докато омекне. Прибавят се пилешките бон филета и се запържват от всички страни. Прибавят се парченцата лимон, магданоза, куркумата, сол и пипер и се оставя за кратко на слаб огън да се задуши. С тази смес се пълнят палачинките. Завиват се и се подреждат в тавичка. Посипват се с настърган кашкавал и се запичат за кратко във фурната, докато порозовеят.

 

Солени палачинки със синьо сирене

 

Продукти: 250 г кисело мляко, 150 г брашно, 100 г синьо сирене, 30 г настърган пармезан, 2 яйца, 1 ч.л. сода бикарбонат, 50 г спанак, зехтин, сол

Приготвяне: Смесете брашното, содата и пармезана. Измийте и нарежете на едро спанака. Разбъркайте заедно киселото мляко и яйцата, прибавете брашното, спанака и синьото сирене. Затоплете зехтин в тиган и поставете в него с лъжица част от сместа, така че да се получи кръг. Не слагайте повече от 3-4 палачинки на веднъж. Изпържете от двете страни, докато порозовеят. Палачинките се сервират топли със зелена салата.

 

-Декорация от Genesis (София, бул. Витоша 186):

Тефтер Christian Lacroix

Специални издания