Направи си сам Великден

Текст, рецепти и снимки Калина Константинова

 

Приготовленията за Великденските празници имат способността винаги да ни повдигат настроението. Изборът на тема за декорация на масата, украсяването на яйцата, търсенето на нестандартни цветни комбинации, намирането на нови, интересни рецепти, с които да изненадаме семейството ни, са все поводи да се чувстваме заредени с положителна енергия. За да бъдем по-оригинални може да създадем част от декорацията сами. Необходими са ни само картон, цветни бои и химикалка със златно мастило. По отношение на ястията избираме да експериментираме с морковите. Наситеният им цвят и сладкият им вкус ги правят чудесен избор за най-разнообразни рецепти. Те са задушени и карамелизирани в нашето предястие, като леко, въздушно пюре, хрупкав чипс или свежа салата в основното ни ястие или комбинирани с ядки в десерта ни. А букет пролетни цветя добавят и последния щрих към празничната  атмосфера.

 

 

Рецепти:

 

Топло предястие с карамелизирана ряпа

 

Продукти: Прясна ряпа, моркови, масло, мед, сол, черен пипер

Приготвяне: Ряпата и морковите се сваряват за кратко. В тиган се разтопява масло заедно с една лъжица мед. Морковите и нарязаната на половина ряпа се карамелизират като непрекъснато се поливат с горещата смес от масло и мед. Прибавят се сол и черен пипер. При сервиране морковите се овалват в сусам.

 

Печено патешко бутче с моркови по три начина

 

Продукти:  Патица, моркови, сметана, масло, сол, черен пипер, фенел, портокали

Приготвяне: Патицата се сварява, след което се запича докато придобие златиста коричка. Морковите се приготвят по три различни начина- на пюре, като чипс и като салата. За пюрето се сваряват и пасират. Към тях се прибавя течна сметана, масло, сол и черен пипер. За чипса се правят тънки ленти, които се поръсват със зехтин, сол и пипер и се запичат във фурната на 150 градуса, докато станат хрупкави. За салатата се правят също тънки ленти, които се овкусяват с дресинг от зехтин и портокалов сок. За редукцията от портокали се прави портокалов сок, който се оставя да намали обема си почти наполовина на слаб огън. Към него се прибавя лъжичка мед, сол, черен пипер Kampot и масло. Фенелът се задушава и се сервира като гарнитура.

 

Торта с моркови и карамелизирани ядки

 

Продукти: 2 яйца, 1 1/2 ч.ч брашно, 1 бакпулвер, 1 ч.ч захар, 3/4 чаши олио, 1 ч.ч настъргани моркови, 1 ванилия, 1 ч.л канела, 3/4 ч.ч орехи; бадеми, лешници, захар; 1 кутия маскарпоне, 1 заквасена сметана, 3-4 л захар

Приготвяне: Яйцата и захарта се разбиват с миксер. Добавят се олиото, брашното, бакпулвера, ванилията, канелата, настърганите моркови и счуканите орехи.  Сладкишът се пече на 200 градуса за около 30 минути. Приготвя се крем като се смесят маскарпонето, сметаната и захарта.  Ядките се счукват и се карамелизират с 2 лъжици захар. Сладкишът се разрязва на две. Едната половина се намазва с част от крема и се поръсва с карамелизирани ядки. Отгоре се поставя втората половина, останалата част от крема и ядките. Декорира се с предварително сварени в сладък сироп моркови.

 

Специални издания